augusti, 2015

21aug(aug 21)19:00Jorden är som ett barn 19:00”Jorden är som ett Barn” Rilkeensemblen, Göteborg, Lisa Rydberg, Anders Jormin och Jon Fält – ledare Gunnar Eriksson

Eventinformation

RilkeGunnar4469-300x300

Rilkeensemblen, Göteborg, Lisa Rydberg, Anders Jormin och Jon Fält – ledare Gunnar Eriksson

Hösten 2014 inledde Rilkeensemblen och musikerna Lisa Rydberg, Anders Jormin och Jon Fält ett unikt samarbete, där vokalensemblens varma estetik och särpräglade röstkonst möter en kammarmusikaliskt improviserande trio med osedvanlig uttrycksbredd.

Den internationellt välkända Rilkeensemblen har varit en katalysator för mycket nyskriven nordisk musik, alltsedan starten 1980. Detta tack vare Gunnar Eriksson, ensemblens grundare och dirigent, som är en högt aktad ambassadör för nordisk körklang och kreativa körprocesser var han än hamnar i världen.

Lisa Rydberg är en av Sveriges ledande folkmusiker på fiol och tillika hyllad Bachinterpret. Hennes samarbete kring folk- och barockmusik med organisten Gunnar Idenstam är magiskt, och hennes känsliga konstnärliga uttryck i bland annat Jul-i-folkton-konserterna har gjort henne till en högt uppskattad riksspelman med sällsynt genrebredd.

Anders Jormin, kontrabas, och Jon Fält, slagverk, räknas idag som världsledande tonkonstnärer inom nutida jazzmusik. Med en omfattande internationell konsertverksamhet och genom sin sparsmakade och hyllade skivutgivning med bland annat Bobo Stenson Trio för tyska kvalitetsbolaget ECM har de båda fått en hängiven publik och en samlad kritikerkår full av superlativer.

För detta länge planerade samarbete har man valt en repertoar som sträcker sig från 1500-talets renässansvisor via mästaren Johann Sebastian Bach till vår tids stora nordiska tonsättare Einojuhani Rautavaara och inte minst Per Nørgård, vars särpräglade musik ofta presenterats just av Gunnar Eriksson och Rilkeensemblen. I konserten framförs också nyskriven musik av Gunnar Eriksson, Lisa Rydberg och Anders Jormin.

Med detta mångbottnade material som utgångspunkt närmar sig Rilkeensemblen och de tre musikerna respektfullt och nyfiket vidsynt varandras tonvärldar, prövar varandras
infallsvinklar, utmanar sig själva och rör sig mot en ny musik …

Välkomna till en konsert fylld av upplevelser!

Tid

(Fredag) 19:00

Plats

Eric Ericsonhallen

Kyrkslingan 2-4, Skeppsholmen, Stockholm

Arrangeras av

Eric Ericson International Choral Centrewww.ericsonchoralcentre.se

X