Ger musikaliskt bistånd i Malmö och Jordanien

Henrik Melius

– När barnen får chansen att undersöka vad musiken kan göra för dem så förändrar det dem i grunden, berättar Henrik Melius om arbetet som hans organisation Spiritus Mundi utför i Jordanien och Egypten. (Foto: Roland Cox)

– Deras ord, deras musik, det är hela poängen.

Henrik Melius drog igång föreningen Spiritus Mundi som driver musikprojekt i Malmö och arabvärlden. I Jordanien och Egypten får barn hjälp att uttrycka sig med text och musik.

– De blir ofta förvånade själva när de upptäcker att de kan, säger han.

 

Henrik Melius jobbade i musikbranschen i USA men tröttnade och ville bygga upp något kring musik där pengar och vinst inte stod i centrum. Det blev Spiritus Mundi, med bas i Malmö och verksamhet både där, i Egypten, Sydafrika och Jordanien.

– Vi hade starkt fokus på att skapa mötesplatser mellan väst och arabvärlden. Det fanns redan då en stark och växande islamofobi i väst, säger Henrik Melius.

Han var inbjuden för att berätta om organisationen vid det symposium som pågick under ett par dagar inom ramen för Musik och medmänsklighet.

 

Malmö och Jordanien

Spiritus Mundi har i Sverige bland annat jobbat med en barnkör i Malmö med barn från olika bostadsområden med olika social sammansättning, och med ett projekt mot mobbning.

I Jordanien har pedagoger från Sverige och lokalt samarbetat med barnhem i Amman i musikprojekt där barn har fått hjälp att skriva texter och musik, och framträda för föräldrar och andra. Projektet där initierades av Eric Ericson International Choral Center, EIC, och heter Hayâtuna, ”Våra liv”. Hayâtuna når bland annat föräldralösa barn, barn som utsatts för våld och som aldrig fått utöva musik själva.

– Det är inte alltid okej i Jordanien att alls hålla på med musik, berättade Henrik Melius.

– Och barn utan föräldrar är stigmatiserade och har ingen röst alls. När de får chansen att undersöka vad musiken kan göra för dem så förändrar det dem i grunden. Barnen blir mer deltagande i samhället, kan uttrycka sina åsikter och känslor – från en scen!

Henrik Melius berättade under symposiet om en föräldralös flicka på ett barnhem, som till en början varit aggressiv och brukade spotta på personalen och andra barn. Hon kom med i musikprojektet.

– Nu är hennes syn på livet helt annorlunda, och nu är hon stjärna i den musikal som vi har jobbat fram där, berättade han.

 

Förvånade

– Barnen blir ofta förvånade när de märker att de kan skriva text och musik, vi hjälper till att väcka deras musik till liv, säger Henrik Melius som själv har en bakgrund som musiker.

Syftet med Spiritus Mundis verksamhet i Jordanien och på andra platser är enligt dem själva att inspirera och engagera barn och unga att genom musik och konstnärligt skapande våga göra sina röster hörda så att de kan känna sig sedda i samhället.

Enligt Henrik Melius, som har arbetat i organisationen sedan han grundade den för tio år sen, når man på detta sätt uppemot tusen barn om året. Verksamheten finansieras med projektmedel och stöd från bland andra Postkodlotteriet, Arvsfonden, Kulturrådet, samt stiftelsen Carpe Vitam som står bakom festivalen Musik och medmänsklighet.

Här finns Spiritus Mundis hemsida.

En video om Hayâtuna i Jordanien

 

Tagged with:
Posted in 2013
Artiklar