Loreen vred strålkastaren i Baku

Loreen och Framtidskören

– När jag uppträder kommer jag i kontakt med en fin del hos mig själv som handlar om medkänsla och empati, säger Loreen som uppträdde under Musik & Medmänsklighet tillsammans med Framtidskören. (Foto: Roland Cox)

Det var planerat. När hon skulle tävla för Sverige i Melodifestivalen 2012 besökte Loreen regimkritiker istället för att åka på turistutflykt i Baku.

– Jag kan inte klandra andra artister som inte använder sitt kändisskap för att föra ut viktiga saker, men jag önskar att fler gjorde det, säger hon i en intervju innan det är dags för scenframträdandet på Skeppsholmen tillsammans med barnen i Framtidskören.

Det har gått drygt ett år sedan händelserna i Azerbajdzjan.

Sedan dess har höjdhopparen Emma Green Tregaro med regnbågsmålade naglar demonstrerat i Moskva mot antigay-lagarna i Ryssland.

Samtidigt hävdar andra idrottsutövare och artister att man inte ska blanda sig i politiken.

– Man måste vara där i sin egen utveckling, tycker Loreen som nobbade rundturen i Baku för att besöka människorättskämpar.

– Man kan bli rädd, det kräver ganska mycket av en. Det är ju en provokation att gå emot strömmen på det sättet.

 

Modigt

Hon hyllar Emmas mod och påminner om andra som använt kändisskapet som plattform för att sända ut ett budskap – John Lennon, Yoko Ono, Bono, Sting och många andra.

– Kändisskapet kan göra ditt ego så stort, det kan äta upp dig. Så fort du inte får uppmärksamheten så blir du låg.

– Jag har nog varit där, men idag har jag svårt för ett kändisskap som bara handlar om en själv.

Hon fortsätter att engagera sig för mänskliga rättigheter. Bland annat har hon i samarbete med Svenska Afghanistankommittén i år besökt landet och vill ge sitt stöd framförallt till skolundervisning för barn, som är svårt eftersatt.

 

Ojämställt Marocko

Lorine Zineb Nora ”Loreen” Talhaoui växte upp i Åkersberga och Västerås med marockanska föräldrar och vet hur det är att leva i ett fattigt land med svårare mänskliga villkor än i Sverige.

– Hela min släkt finns i Marocko. Jag såg när jag växte upp att kvinnor inte har samma rättigheter som män. Det där skapade frustration hos mig som barn, att jag inte kunde göra något åt det, berättar hon.

Inför festivalfinalen i östlandet där oliktänkande förföljs och regimkritiker fängslas planerade Loreen att göra en insats. Istället för att följa med på en arrangerad turistrunda med övriga artister besökte hon en lokal där hon fick se en fotoutställning om övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, och hon fick träffa företrädare för olika organisationer som verkar för för demokrati och yttrandefrihet.

 

Nådde presidenten

– Det blev väldigt emotionellt för mig, jag fick prata med människor vars öden inte var mänskliga. Det var tungt att se.

Den svenska delegationens och Loreens initiativ fick mycket uppmärksamhet i media världen runt.

– Vi blev inte inbjudna till presidentens fest efteråt. Vi var de enda. Vi nådde alltså högsta hönset. Det visar att en enda person faktiskt kan göra något för att förändra. Och det finns förstås de som gör mycket mer än jag.

 

- Idag har jag svårt för ett kändisskap som bara handlar om en själv, säger artisten som fortsätter att engagera sig i humanitära frågor.

– Idag har jag svårt för ett kändisskap som bara handlar om en själv, säger artisten som fortsätter att engagera sig i humanitära frågor.

Nära hjärtat

Ordkombinationen musik och medmänsklighet?

– När jag uppträder kommer jag i kontakt med en fin del hos mig själv som handlar om medkänsla och empati. När man står där – som nu med barnkören – så finns det inte så många lager in till hjärtat.

Och så går Loreen ut och leder Framtidskören.

Barnen ser allvarliga och övertygade ut när de sjunger med i refrängen:

”We got the power”!

 

Tagged with:
Posted in 2013
Artiklar