PM – Musik och medmänsklighet 2016

Pressbilder

Musik & Medmänsklighet
– en festival om musikens kraft att förändra

 

Musik & Medmänsklighet är en körfestival – ett föredrag – en körledarkurs. Tillsammans bildar delarna en helhet som visar musikens koppling till vår medmänsklighet.

 

19-24 augusti, i Eric Ericsonhallen, Kulturfyren och Skeppsholmens folkhögskola

 

Kan musik och körsång förändra hur vi beter oss mot varandra och visa vägen ut ur hopplöshet, ensamhet och segregation? Kan vi närma oss varandra med musikens hjälp, bli mer generösa och bjuda in fler i gemenskapen? Hur ska det gå till?

 

Pressbild2, André de Quadros, foto Hamid Ershad Sarabi

André de Quadros, foto Hamid Ershad Sarabi

 

Festivalen Musik & Medmänsklighet handlar om musikens betydelse för att åstadkomma social förändring. På programmet står konserter med Fangekoret, en fängelsekör från Köpenhamn, vokalensemblen Voces Nordicae med föreställningen Earth Call, Manado State University Choir från Indonesien, VOICE & CELLO med Katarina och Svante Henryson, nystartade vokalensemblen Roliga Sångförsöket och Lilla Akademiens kammarkör. Det blir föredrag och en internationell körledarutbildning under ledning av den kände kördirigenten André de Quadros. Den röda tråden är det medmänskliga och det genomsyrar allt som händer under festivalen.

 

Musiken hjälper oss att upptäcka att det är mycket mer som förenar oss än som skiljer oss åt. Kom till festivalen och upplev musikens och körsångens kraft!

 

Musik & Medmänsklighet arrangeras av Eric Ericson International Choral Centre och pågår under sex intensiva dagar på Skeppsholmen den 19-24 augusti i och runt Eric Ericsonhallen.

 


Nu arrangerar Eric Ericson International Choral Centre för fjärde året i rad festivalen Musik & Medmänsklighet som handlar om musikens kraft för att skapa delaktighet. Hur kan musiken användas i arbetet för utsatta grupper i samhället? I Sverige är intresset för körsång mycket stort – rent av rekordstort, med närmare 600 000 körsångare i olika typer av körer. Att sjunga lockar
människor i alla åldrar. Körsång skapar gemenskap.

 

– Ni har en storartad körkultur i Sverige, en helt fenomenal körkultur, säger André de Quadros, som leder festivalens kurs för körledare. – Hur kan då denna underbara kultur knytas an till nyanlända och flyktingar? Min åsikt är att det inte handlar om att de ska anamma svensk kultur utan att låta olika kulturer förenas och hitta mötesplatser.

 

Det var också körledaren, människorättsaktivisten och musikprofessorn André de Quadros som kläckte idén om att starta en kurs för körledare i musikaliskt och medmänskligt ledarskap i Stockholm vilket 2013 blev startskottet för festivalen Musik & Medmänsklighet. Körledarkursen CONDUCTING 21C – Musical Leadership for a New Century fick i år 30 ansökningar från hela världen, varav 10 kan beredas en plats. André de Quadros är en av de främsta i världen vad det gäller att använda musiken som ett verktyg för social förändring. Han har arbetat länge med körsång som en stärkande och
helande kraft för bland annat fängelseinterner och flyktingar. Tillsammans med Eric Ericson International Choral Centre driver André de Quadros projektet Common Ground Voices – en kör där
sångarna kommer från Israel, Palestina och Sverige. Han är också körledare för Manado State University Choir, en av de främsta i det stora körlandet Indonesien.

 

Foto: Sebastian Ekman

Foto: Sebastian Ekman

 

– Musik har alltid haft förmågan att trösta människor, att inspirera människor, att få människor att träffas och göra saker tillsammans, säger André de Quadros. – Musiken har en enormt stor personlig betydelse för individen och för samhället i stort.

 

– Vi arrangerar Musik & Medmänsklighet för att vi tror att ett hållbart samhälle behöver en större dos medmänsklighet, en större förståelse för våra olikheter och varifrån vi kommer, säger Anna Larsdotter Persson, verksamhetschef på Eric Ericson International Choral Centre. – Musik är ett suveränt verktyg att använda sig av. Det är ett sätt för oss att flytta våra gränser och ifrågasätta våra normer och värderingar.

 

– Körsången kan vara en förenande kraft, säger Bo Nilsson, ansvarig producent på Eric Ericson International Choral Centre. – Det ska finnas en medmänsklig stämning på scenen när vi sjunger ihop, som Island i fotbolls EM där alla stöttar varandra. Vi vill att den känslan ska sprida sig till hela publiken, redan från det ögonblick när du som publik hälsas välkommen till Ericsonhallen. På festivalen M&M vill vi skapa en atmosfär där du blir tilltalad, berörd och svarar tillbaka. Det handlar om kommunikation.

 

Pressbilder finns att hämta på
www.musikochmedmansklighet.se/press

 

Kontakt:
Bo Nilsson, producent
+46 (0)76 – 946 30 26
bo.nilsson@ericsonchoralcentre.se


Foto Sebastian Ekman

Foto Sebastian Ekman

 

PROGRAM:

 

Fre 19 aug kl 14-16 OBS! på Skeppsholmens folkhögskola
Föreläsning Empowering Song – att bygga människovärd
e
Körledaren, musikprofessorn och människorättsaktivisten André de Quadros berättar om sitt projekt på amerikanska fängelser. André menar att han använder samma arbetssätt oavsett det gäller fångar
i USA, flyktingar på Västbanken, musikklassbarn i Sverige eller sin egen kör Manado State University Choir i Indonesien.

 

Fre 19 aug kl 19 i Eric Ericsonhallen
Öppningskonsert Musik & Medmänsklighet 2016

Earth Call – en musikalisk spin-off på FNs globala utvecklingsmål med vokalensemblen VocesNordicae och Lone Larsen. Danska kören Fangekoret inleder med två egna sånger.

 

Sö 21 aug kl 11.30-12 i Eric Ericsonhallen
Kortkonsert med Fangekoret, en fängelsekör från Vridsløselille Statsfængsel i Köpenhamn, som framför rocklåtar och körmedlemmarnas egna sånger i arrangemang av körledaren och grundaren Louise Adrian.
Fri entré.

 

Pressbild-Fangekoret-foto-jesper-From.jpg

Foto Jesper From

 

Sö 21 aug kl 19 i Eric Ericsonhallen
Konsert med den fantastiska kören Manado State University Choir från Indonesien som tillsammans med sin ledare André de Quadrosbesöker M&M för fjärde året i rad, här tillsammans med Lilla
Akademiens kammarkör under ledning av Mark Tatlow.

 

Må 22 aug kl 19 i Eric Ericsonhallen
Konsert med VOICE & CELLO – Katarina och Svante Henryson tillsammans med Roliga Sångförsöket, en nyfiken korsning mellan kör och vokalgrupp som här gör sitt första framträdande.

 

Ti 23 aug kl 19 i Eric Ericsonhallen
Choir Lab 1, en experimentkonsert med ledare och deltagare från M&Ms internationella kördirigeringskurs C21C tillsammans med Manado State University Choir.
50 kr

 

On 24 aug kl 19 i Eric Ericsonhallen
Choir Lab 2, en experimentkonsert med ledare och deltagare från M&Ms internationella kördirigeringskurs C21C tillsammans med Manado State University Choir.
50 kr

Foto Sebastian Ekman

Foto Sebastian Ekman


 

De medverkande:

 

André de Quadros
Empowering Song – musiken bygger människovärde

En interaktiv föreläsning med André de Quadros där han berättar om sitt arbete med musik, poesi, konst och teater på amerikanska fängelser. André är dirigent, musikprofessor och människorättsaktivist med hela världen som sitt arbetsfält. Han menar att han arbetar på samma sätt med flyktingar i läger på Västbanken, med musikklassbarn i Sverige och med sin egen fantastiska kör i Indonesien.
André de Quadros är konstnärlig ledare för Musik & Medmänsklighet och initiativtagare till den internationella kursen i körledarskap, CONDUCTING 21 CENTURY – Musical Leadership for a New Century. Kursen är en del av M&M-festivalen och har 10 deltagare från hela världen. André leder också kören Common Ground Voices, ett nystartat M&M-projekt som består av lika delar palestinska, judiska och svenska sångare.

 

Läs mer om André de Quadros

 

Fangekoret
Den danska manskören Fangekoret grundades av Louise Adrian i fängelset i Köpenhamn där Louise arbetar som kyrkomusiker. I hemlandet är fängelsekören Fangekoret välkänd. Kören har framträtt i nationell tv vid ett flertal tillfällen och kön är lång för att boka ett uppträdande. Repertoaren består framför att av rocklåtar i arrangemang av Louise Adrian, men sångarna bidrar också med eget material, oftast i form av berättelser ur deras brottsliga förflutna. Louise Adrian spelar piano, och sångarna turas om med övriga instrument.
Fangekoret har funnits i 15 år. Under hela den tiden har de sjungit i fängelsekyrkan varje söndag. Kören har släppt flera skivor och ger ungefär 50 konserter per år. Det finns för närvarande 42 aktiva sångare i kören. 16 av dem är frigivna, 26 av dem avtjänar fortfarande sina straff. De har dömts för bland annat bankrån, mord, våld och förskingring. Fängelset Vridsløselille har nyligen lagts ned och fångarna är spridda i fängelser över hela Danmark. Det gör körens framtid oviss. Under sitt korta Sverigebesök hinner kören även med besök på anstalterna i Österåker och
Mariefred.

 

Läs mer om Fangekoret
Fangekoret Facebook

 

Voces Nordicae
Voces Nordicae är en stockholmsbaserad vokalensemble som består av 17 sångare och dirigenten Lone Larsen. Ensemblen startades 1999 och lockar till sig ytterst rutinerade sångare som önskar att hitta nya uttryck inom ensemblesång i möte med scenkonsten. Lone Larsens vision är att hitta en uttrycksform där varje sångares individuella konstnärliga potential tas tillvara. – Vi utvecklas ständigt i vårt uttryck och har väldigt kul, säger Lone. – Det vill vi gärna dela med publiken. På festivalen framför Voces Nordicae succéföreställningen Earth Call, som hade premiär på Fotografiska i april och som turnerar med Parkteatern sommaren 2016. En föreställning som i ett fantasteri av musik, bild och rörelse genomströmmas av det underliggande temat; det mellanmänskliga i FN:s globala utvecklingsmål. Den musikaliska ramen tar sin utgångspunkt i svenska nyskrivna vokalstycken, med delar ur en opera av Kjell Perder och ett stycke av Karin Rehnqvist, som länkas samman med verk av bland andra Karin Höghielm, Claudio Monteverdi och J S Bach.

 

Läs mer om Voces Nordicae här
Voces Nordicae Facebook

 

Manado State University Choir
Manado State University Choir är mästare på nå fram till publiken med sin konst och arrangörerna är därför mycket glada över att kunna välkomna kören tillbaka för fjärde gången till festivalen Musik & Medmänsklighet.
Manado State University Choir är en blandad kammarkör med drygt 20 sångare som kommer från provinsen Norra Sulawesi i Indonesien. Kören har hyllats för sitt uppseendeväckande artisteri,
förmåga att beröra publiken och inte minst för sin vackra körklang.
På repertoaren står allt från tidig europeisk musik till samtida stycken i den västerländska kanonen, från traditionell och koreograferad, indonesisk musik till populärmusik, och stycken från Sydostasien och Afrika. Under ledning av professor André de Quadros fortsätter kören att utveckla och förädla sina enastående kvaliteter, både hemma i Indonesien och utomlands.

 

Läs om en av MSUC´s konserter här
MSUC Facebook

 

Foto Sebastian Ekman

Foto Sebastian Ekman

 

Lilla Akademiens kammarkör
På Lilla Akademien står musiken i fokus. Med väl genomarbetade tankar om hur musikutbildning ska bedrivas ges eleverna på grundskolan, gymnasiet och pre-college förutsättningar att bli mångsidiga musiker. Ett stort antal av Lilla Akademiens elever går vidare till högre musikutbildning och professionellt musikliv i hela världen. Skolan har ett stort antal internationella kontakter och genomför varje år olika internationella utbyten.
Lilla Akademien grundades 1994 av violinpedagogen Nina Balabina tillsammans med en grupp musiklärare. 1998 startades grundskolan där undervisning bedrevs i både allmänna ämnen och instrumentalspel, ensemblespel och musikteori. År 2002 utökades skolan med ett gymnasium och 2005 startade en eftergymnasial högskoleförberedande pre-collegeutbildning i musik.
Kammarkören är en av gymnasiets många ensembler. Förra läsåret formulerades tydliga mål för körens framträdanden: att förmedla glädje, musikaliskt gemenskap och genuin ungdomlig entusiasm.
Kören leds av Mark Tatlow, som även är skolans musikalisk rådgivare.

 

Läs mer om Kammarkören här

 

VOICE & CELLO
I många år var det vattentäta skott mellan Katarina- och Svante Henrysons respektive musikkarriär.
De turades om att vara hemma med barnen eller ute på turné. Katarina som en av originalmedlemmarna i The Real Group och Svante som internationellt efterfrågad cellist i de flesta musikgenrer. Som duo började de i liten skala på hemmaplan vid högtidliga tillfällen. Vid dop, bröllop, födelsedagar och begravningar. Den första låt de skrev och spelade tillsammans var The Eyes of the Child, som också finns med på deras första CD som släpptes i oktober 2015. Idag turnerar VOICE & CELLO flitigt, både i Sverige och utomlands.

 

Läs mer om Voice & Cello

 

Det Roliga Sångförsöket
På festivalen Musik & Medmänsklighet är det premiär för en alldeles nystartad, stockholmsbaserad ensemble som kallar sig Det Roliga Sångförsöket. I ensemblen finns erfarna vokalgruppsångare och erfarna körsångare. Ensemblen arbetar utan ledare och improviserar en del. På programmet står både vokalgruppsrepertoar och ”vanlig” körmusik.

 

eic_170x170Eric Ericson International Choral Centre – EIC – en samlingspunkt i körvärlden
Precis som andra konstformer behöver körsången fortbildning, utveckling, lokaler, möten och utbyte av erfarenhet, kunnande och inspiration. EIC stiftades 2006 för att möta de behoven på olika sätt. Stiftelsens ändamål är att i den berömde kördirigenten Eric Ericsons (1918-2013) anda, utifrån ett nationellt och internationellt perspektiv, främja en utveckling av körmusiken och dess utövare. EIC anordnar årligen ett stort antal konserter, workshops, kurser, utbildningsdagar, i Sverige och utomlands. EIC driver Eric Ericsonhallen (Skeppsholmskyrkan), en konsertlokal på Skeppsholmen i Stockholm. Huvudsponsor, specifikt för verksamheten i Eric Ericsonhallen är idag Stiftelsen Carpe Vitam. EIC saknar verksamhetsstöd men stöds i enskilda projekt av exempelvis Carpe Vitam, Statens musikverk, Statens kulturråd, Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Allmänna arvsfonden.

 

EIC – Slupskjulsvägen 34 – 111 49 Stockholm – www.ericsonchoralcentre.se – info@ericsonchoralcentre.se