PM – Musik och medmänsklighet 2017

Pressbilder

Musik & Medmänsklighet
– en festival om musikens kraft att förändra

 

Tre dagar med spännande körkonserter, workshops, meditation och föreläsning 29 september- 1 oktober i och runt Eric Ericsonhallen, Skeppsholmen

 


Program för Musik och Medmänsklighet 2017:

Fre 29 sept, kl 10-12 André de Quadros, föreläsning Empowering Song, Kulturfyren. Läs mer Fre 29 sept, kl 13:30-16 Agneta Josephson, workshop Forumspel, Kulturfyren.
Fre 29 sept, kl 19-20:30 Konsert med Magnus Lindgren tillsammans med körklass NS2 och N3/ Stockholms Musikgymnasium samt Latvian Voices, Eric Ericsonhallen.
Lör 30 sept, kl 10-12 Stillhet – Tillsammans – meditation med Marie Ryd och Marie Bergman, Eric Ericsonhallen.
Lör 30 sept, kl 13.30-16 André de Quadros, workshop Empowering Song, Skeppsholmens folkhögskola.
Lör 30 sept, kl 19-20:30 Konsert med kör från Lilla Akademin, Vocal Colors och Haga Duo, Eric Ericsonhallen.
Sön 1 okt, kl 10-12.30 Lone Larsen, workshop, Eric Ericsonhallen.
Sön 1 okt, kl 17-18:15 Konsert 360° med Roliga Sångförsöket, Latvian Voices, Perunika, Format, Eric Ericsonhallen.

 

 

Pressbild, André de Quadros, foto Sebastian Ekman1Festivalen Musik & Medmänsklighet handlar om musikens betydelse för att åstadkomma social förändring. Upplevelsen av musikens och sångens kraft är viktigt för gemenskapen i en kör, men också för samspelet med publiken. De grupper som medverkar är utåtriktade i det sceniska framförandet och har en strävan att nå ut till publiken och beröra, ge tröst, glädje och gemenskap. Den röda tråden är det medmänskliga och det genomsyrar allt som händer under festivalen. På festivalen Musik & Medmänsklighet blir du tilltalad, berörd och svarar tillbaka. Det handlar om kommunikation. Musiken hjälper oss att upptäcka att det är mycket mer som förenar oss än som skiljer oss åt.

 

– Musik har alltid haft förmågan att trösta människor, att inspirera människor, att få människor att träffas och göra saker tillsammans, säger André de Quadros, känd körledare och en av initiativtagarna.

 

– Musiken har en enormt stor personlig betydelse för individen och för samhället i stort. Min erfarenhet är att musik övar vårt tänkande, utvecklar vårt tålamod och vår koncentrationsförmåga. Vi blir mer kreativa. Musik skapar också en känsla av samhörighet med andra.

 

Musik & Medmänsklighet arrangeras av Eric Ericson International Choral Centre och pågår den 29 september- 1 oktober i Eric Ericsonhallen, på Kulturfyren och på Skeppsholmens folkhögskola. Kom till festivalen och upplev musikens och körsångens kraft!

 


 

André de Quadros är en mycket inspirerande person! André tror på musikens och sångens kraft att förändra världen. Han är människorättsaktivist, musikprofessor och en internationellt känd körledare. De som känner till honom och hans idéer vallfärdar till hans föreläsningar och workshops över hela världen. Han arbetar med fångar, med flyktingar i läger på Västbanken, med musikklassbarn i Sverige, med sin egen fantastiska kör i Indonesien – för att bara nämna några av hans projekt. Gemensamt för arbetet är hans egen metod – Empowering Song – som han har utvecklat som verktyg för att bygga upp en känsla av människovärde hos utsatta människor. André håller en föreläsning om Empowering Song och visar också hur det fungerar i praktiken under en workshop. Agneta Josephson och Lone Larsen är två andra erfarna kursledare, mycket efterfrågade både här hemma och utomlands, som kommer att medverka i festivalen. Lördagen den 30 september inleds med en stunds stillhet och tystnad i gemenskap tillsammans med Marie Ryd och Marie Bergman i vackra och stämningsfulla Eric Ericsonhallen. Dag Hammarskjöld skapade ett stillhetsrum i FN för att främja den internationella freden. Festivalen Musik & Medmänsklighet tar nästa steg och inför stunder av stillhet i vår stressfyllda och bullriga vardag. Inre frid ger yttre fred. Den gemensamma meditationen inleds och avslutas med musik.

 

På festivalkvällarna blir det konsert i Eric Ericssonhallen. Fredag 29 september inleds festivalen med en konsert med Magnus Lindgren tillsammans med körklass NS2 och N3 från Stockholms Musikgymnasium under ledning av Sofia Ågren och Bengt Ollén samt den lettiska vokalensemblen Latvian Voices. Lördag den 30 september kan du se och höra Lilla Akademiens kammarkör i Eric Ericsonhallen när de delar kväll med Vocal Colors och Haga Duo. Avslutningskonserten söndag 1 oktober presenterar fyra körer i en spännande kombo: Roliga Sångförsöket, Latvian Voices, den svenska damkören Perunika och den improviserande vokalgruppen Format som bildades inför Marina Abramovics performance i Ericsonhallen i vintras och gjorde stor succé.

 

Arrangör för festivalen är Eric Ericson International Choral Centre.

 

– Vi arrangerar Musik & Medmänsklighet för att vi tror att ett hållbart samhälle behöver en större dos medmänsklighet, en större förståelse för våra olikheter och varifrån vi kommer, säger Anna Larsdotter Persson, verksamhetschef på Eric Ericson International Choral Centre. – Musik är ett suveränt verktyg att använda sig av. Det är ett sätt för oss att flytta våra gränser och ifrågasätta våra normer och värderingar.

 

Bild ovan: Interaktivt körarbete med André de Quadros, foto Sebastian Ekman

 

Pressbilder och mer info hittar du här

 

Presskontakt:
Bo Nilsson, producent,
+46 (0)76 – 946 30 26,
bo.nilsson@ericsonchoralcentre.se

 


Eric Ericson International Choral Centre – EIC – en samlingspunkt i körvärlden Precis som andra konstformer behöver körsången fortbildning, utveckling, lokaler, möten och utbyte av erfarenhet, kunnande och inspiration. EIC stiftades 2006 för att möta de behoven på olika sätt. Stiftelsens ändamål är att i den berömde kördirigenten Eric Ericsons (1918-2013) anda, utifrån ett nationellt och internationellt perspektiv, främja en utveckling av körmusiken och dess utövare. EIC anordnar årligen ett stort antal konserter, workshops, kurser, utbildningsdagar, i Sverige och utomlands. EIC driver Eric Ericsonhallen (Skeppsholmskyrkan), en konsertlokal på Skeppsholmen i Stockholm. Huvudsponsor, specifikt för verksamheten i Eric Ericsonhallen är idag Stiftelsen Carpe Vitam. EIC saknar verksamhetsstöd men stöds i enskilda projekt av exempelvis Carpe Vitam, Statens musikverk, Statens kulturråd, Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Allmänna arvsfonden.

 

EIC – Slupskjulsvägen 34 – 111 49 Stockholm – www.ericsonchoralcentre.se – info@ericsonchoralcentre.se